מידע למטופל
קטרקט (ירוד)
קטרקט הוא מצב בו מתפתחת עכירות של העדשה הטבעית של העין. תפקיד העדשה הינו למקד את האור הנכנס אל העין, ולכן קטרקט זו אחת הסיבות השכיחות לירידה בראיה בעולם המערבי. התפתחות הקטרקט היא איטית לרוב וללא כאבים, כך שהוא יכול להשפיע על הראיה ואיכות החיים מבלי שהאדם יבחין בכך. סימפטומים נפוצים הינם ירידה הדרגתית בראיה, סנוור, ירידה בראיית צבעים ועוד. אין טיפול רפואי למניעת התפתחות או התקדמות של קטרקט. לרוב, קטרקט מופיע בגיל מבוגר, אולם ישנם מצבים גנטיים, סביבתיים ותרופתיים שיכולים להאיץ את התקדמותו.
אבחון קטרקט ומידת חומרתו מתבצע במהלך בדיקה על ידי ד"ר רן. כיום הטיפול בקטרקט הינו טיפול מוצלח ומשפר איכות חיים באופן משמעותי. בסוף הבדיקה יוסבר בפירוט לגבי ממצאי הבדיקה וכן דרכי הטיפול האפשריות.
גלאוקומה (ברקית)
המושג גלאוקומה מתאר קבוצה של מחלות בהן נגרם נזק הדרגתי לעצב הראיה. זהו הגורם השני לעיוורון בעולם אחרי קטרקט. מחלה זו קרויה גם "הגנב השקט של הראיה" מאחר והיא בדרך כלל אסימפטומטית עד שמתרחש אובדן מתקדם בלתי הפיך של שדה הראייה. לכן יש חשיבות גבוהה לבדיקות עיניים שגרתיות. ישנם גורמים שונים העלולים לגרום למחלת הגלאוקומה, למשל לחץ תוך עיני מוגבר, גיל מתקדם, רקע משפחתי, סכרת ועוד.
הערכה ואבחון של גלאוקומה מתבצעת על ידי שילוב של בדיקה במרפאה של ד"ר רן וכן בדיקות הדמיה נוספות כגון בדיקת שדה ראיה ממוחשב, צילום OCT ועוד. לאחר הערכה מורכבת של נתוני הבדיקה וההדמיות, ניתן לאבחן האם מדובר בגלאוקומה וכן לדון לגבי הטיפולים השונים האפשריים על מנת להאט או לעצור את התקדמות המחלה.